Xem buổi diễn âm nhạc dân tộc ở Bankstown, Úc, 15 tháng 8, 2015, WORLD FESTIVAL OF VIETNAMESE TRADITIONAL MUSIC


Xem buổi diễn âm nhạc dân tộc ở Bankstown, Úc

Sunday, August 16, 2015

Xem buổi diễn âm nhạc dân tộc ở Bankstown, Úc    http://tuanvannguyen.blogspot.com.au/2015/08/xem-buoi-dien-am-nhac-dan-toc-o.html

Tối qua (15/8/2015), tôi có dịp đi xem biểu diễn âm nhạc truyền thống ở Bryan Brown Theatre (Bankstown, Úc) rất ư là tuyệt vời. Phải nói là tôi hơi bất ngờ về số người tham dự (quá đông), vì nghĩ loại nhạc này chắc chẳng còn bao nhiêu người ở hải ngoại quan tâm. Nhưng tôi lầm to, rất nhiều đồng hương, từ già đến trẻ, đều rất quan tâm và ủng hộ loại âm nhạc dân tộc này. Đó là một tín hiệu đáng mừng. Ban tổ chức và những người làm việc âm thầm để duy trì nhạc dân tộc ở nước ngoài rất đáng được biểu dương và khuyến khích.

Vì có công việc nên tôi không tham dự chương trình seminar buổi sáng, mà chỉ dự buổi trình diễn nhạc ban đêm. Vào đến khán phòng đã gặp nhiều “bạn già” cũ. Nhạc sĩ Nguyễn Lê Tuyên (ANU), anh Nguyễn Văn Hào và Ts Lê Khắc Nhẫn trong nhóm từ thiện Vietnam Foundation, bác Van Do bạn cũ của tôi ở Australian Catholic University, Dr. Quang Ha bên UTS, v.v. Ngoài ra, còn có nhiều người Úc đến tham dự, trong đó có cả bà Thị trưởng Thành phố Bankstown (bà này dự từ đầu đến cuối chương trình). Nói chung là tay bắt mặt mừng với những người bạn cũ, dù ở cùng thành phố, nhưng cả năm mới gặp 1 lần như thế này. Trước khi trình diễn, có một show giới thiệu các nhạc cụ dân tộc Việt Nam, như đàn tranh, sáo, đàn gì đó của dân tộc Tây Nguyên, v.v. Rất nhiều người ghé qua những “gian hàng” này và tìm hiểu về ý nghĩa cũng như lịch sử của những cây đàn có thể nói là hơi khác với phương Tây.
Theo chương trình thì buổi diễn sẽ kéo dài từ 7:30 đến 10:00 PM, và đúng là khởi đầu đúng y chang giờ, nhưng thời gian thì kéo dài đến 12 giờ khuya. Điều cảm động là gần như tất cả khán phòng ở lại với các nghệ sĩ cho đến 12 giờ khuya. Cho đến show sau cùng, khán phòng vẫn chật ních với 350 khán giả đang say mê theo dõi chương trình nhạc, như không muốn về. Không có một sự cố nào cả. Khán giả trong theatre cực kì văn hoá và rất tuyệt vời. Không có tiếng nói ồn ào, không có điện thoại reo, không có những “linh tinh” màu mè mà chúng ta hay thấy ở Việt Nam. Chưa bao giờ tôi được dự một buổi trình diễn được tổ chức rất chuyên nghiệp như thế.
Đây là một show nhạc quốc tế lần thứ 3. Lần thứ nhất thì được tổ chức ở Canada (?); lần thứ hai ở Seattle, và lần này thì Sydney đăng cai tổ chức. Cứ 2 năm thì họ tổ chức 1 lần. Chương trình được sự tài trợ của Đại học Quốc gia Úc (ANU), trường UPC của Ts Mai Việt Thuỷ, và Vietnam Foundation. Cũng như 2 lần trước, chương trình lần này qui tụ nhiều nghệ sĩ từ khắp nơi trên thế giới, kể cả Việt Nam. Năm nay có sự tham gia của các nghệ sĩ nổi tiếng như Phạm Đức Thành (người hay chơi đàn độc huyền cho Paris by Night), Lê Kim Uyên (Canada), Nhóm Tre Việt (Oslo, Na Uy), nhóm Tre Vàng (Sydney, Úc), Nhóm Hướng Việt (Seattle, Mĩ), Gia đình nghệ sĩ Đăng Thảo (Nam Úc), và một số nghệ sĩ từ Pháp. Nhóm bên Đức do trục trặc chuyến bay nên không đến kịp, và họ sẽ phải biểu diễn ở Melbourne trong tuần tới. Nói chung, chương trình nhạc là một nỗ lực qui tụ các nghệ sĩ Việt Nam ở hải ngoại, những người tự nguyện dấn thân vào con đường duy trì và phát huy âm nhạc truyền thống. Có những người còn rất trẻ (cỡ 11 tuổi – 20 tuổi) nhưng đã biết chơi những nhạc cụ truyền thống khá nhuần nhuyễn, và những em này làm cho những người như tôi cảm thấy còn hi vọng cho nền văn hoá Việt Nam.
Chương trình chia làm hai phần, nhưng phần lớn là biểu diễn nhạc cụ chứ ít có ca nhạc. Những show diễn rất ấn tượng như Thị Mầu Lên Chùa, Lý Ngựa Ô, Lý Kéo Chài, Hành Vân, Xàng Xê làm cho khán giả say sưa và thích thú theo dõi. Ôi, cái sự lẳng lơ cùng những bước chân của Thị Mầu khi nàng đi chùa, cùng giọng nói Bắc kì làm chết lòng người, qua sự diễn xuất của Đăng Lan phải nói là một đỉnh điểm trong chương trình. Riêng tôi rất xúc động khi nghe lại trích đoạn của tuồng Nửa Đời Hương Phấn nổi tiếng một thời do nhóm nghệ sĩ Sydney diễn xuất. Suýt nữa tôi khóc khi thấy Hương và Tùng chia tay trong sự ngơ ngác của cô em gái của Hương. Vì diễn “live” nên rất dễ làm người xem xúc động. Đêm nhạc được kết thúc bằng dàn đồng ca trình diễn bài Không Quên và Trống Cơm thật là tài tình. Nói chung, không có một chỗ nào, một tiết mục nào trong chương trình là đáng chê cả. Đó chính là lí do cả khán phòng chật ních người, kể cả người Úc, vẫn ngồi theo dõi cho đến 12 giờ đêm. Tôi ít khi nào khen các show âm nhạc, nhưng tôi phải khen chương trình này.
Nếu có một điểm cần góp ý thì tôi nghĩ đó là sự cân đối của chương trình nhạc. Theo tôi chú ý và nhận thấy thì chương trình nhạc dành quá nhiều cho đàn tranh. Có thể nói rằng đành tranh chiếm khoảng 70% chương trình diễn. Vì chiếm nhiều thời lượng và nội dung chương trình như thế, nên dễ làm cho khách nước ngoài nghĩ rằng đàn tranh là nhạc cụ chính của Việt Nam. Ngoài ra, cái tiếng đàn đó, nếu được lặp đi lặp lại nhiều lần thì các bạn sẽ hiểu tôi nói gì: nhàm chán. Tôi thì thích nhất tiết mục đàn dân tộc Tây Nguyên do nhóm Golden Bamboo Ensemble ở Sydney biểu diễn, rất ấn tượng. Nếu phải tìm một nghệ sĩ để làm “key” trong chương trình thì rất khó, vì ai cũng tài giỏi và tuyệt vời cả, nhưng nếu bị ép phải nêu một người thì tôi nghĩ người đó là nghệ sĩ Lê Kim Uyên. Chị này chơi đàn gì cũng giỏi, cộng với lối diễn xuất rất duyên dáng mà điêu luyện, làm cho khán giả cảm thấy chị là “sao” của chương trình.
Hai người làm MC là một anh nhạc sĩ trẻ ở Na Uy tên là Lương Minh Hiệp và một cô người Úc tên là Cát Linh Chi. Cô này là Úc 100%, nhưng học tiếng Việt và yêu nhạc Việt, nên cô tình nguyện làm MC phần tiếng Anh, để diễn giải ý nghĩa các tiết mục cho khách nghe. Thấy cô Linh Chi cao ngồng mà mặc áo dài cũng duyên dáng ra phết. Thật vậy, cả hai rất chuyên nghiệp và biết điều khiển chương trình, và ứng phó khi màn nhung chưa được kéo ra. Họ không có những ăn nói vô duyên như hay thấy ở giới MC trong nước, nhưng họ tỏ ra rất am hiểu âm nhạc truyền thống và biết nhấn những điểm cần thiết. Trẻ, nhất là người Úc, mà tài cao như thế thì quả là đáng nể.
Tôi đã có một buổi thưởng thức âm nhạc dân tộc Việt Nam đầy hứng thú và giàu tính văn hoá dân tộc. Nói ví von và cải lương, trong cái lạnh co ro của mùa đông, các nghệ sĩ đã sưởi ấm lòng của đồng hương Sydney. Có thể nói không ngoa rằng đó là một trong những chương trình nhạc làm tôi nhớ rất lâu, một hành trang trong cuộc đời. Tôi muốn nói lời cảm ơn các anh chị trong Ban tổ chức, và đặc biệt là anh Nguyễn Lê Tuyên, giám độc nghệ thuật của chương trình. Các nghệ sĩ, anh Tuyên và các bạn trong ban tổ chức đã làm cho chúng tôi có lí do để tự hào về nền văn hoá truyền thống đặc sắc của Việt Nam.
===
PS. Rất tiếc tôi không có hình nào để upload lên đây, vì ban tổ chức yêu cầu không nên quay hình và chụp hình. Nhưng nếu các bạn khác có dự và có chụp hình thì có thể upload lên để chia sẻ cùng các bạn không có dịp tham dự. Nhưng các bạn có thể xem qua chương trình diễn ở đây:
Posted by Tuan Nguyen at 1:10 AM

Performers

FINAL logo

Let us introduce you to some of the artists you will hear at the Festival!

Prof. Phương Oanh & Phượng ca Dân ca Quốc Nhạc (Paris FRANCE )

Prof. Phuong Oanh
Prof. Phuong Oanh

Prof Phương Oanh was born in Da Lat in central Vietnam in 1945. She graduated from the Vietnamese Conservatory of Music in Saigon in 1962 and taught music at Saigon National Conservatory of Music from 1964-1975. In 1969 she founded the Phuong Ca Dan Ca Quoc Nhac music school. During more than forty years of teaching Vietnamese traditional music, Prof. Phuong Oanh has trained many eminent Vietnamese traditional artists, including artists Kim Uyen, Kim Hien, Ngoc Dung, Nguyet Anh, and Van Anh. With her ensemble, Prof. Phuong Oanh has performed throughout the world. In recognition of her many contributions to traditional music, she was awarded in 1988 the gold medal for music from the Asian Cultural Academy.

Phượng Ca Paris

 • Mr. Phạm Đức Thành (CANADA)

  Pham Duc Thanh
  Pham Duc Thanh

  Pham Duc Thanh is a world-renowned musician known for his masterful ability on the Vietnamese monochord (Dan Bau). He began playing Dan Bau and Dan Nhi  at the age of 5. In October of 1983, he graduated with top honors from the Center for Musical Research of Vietnam. It was here that he became recognized as one of the rising musicians on Dan Bau in traditional as well as modern music. He and his family moved to Canada in 1996. Beyond the traditional music of Vietnam , he has used the Dan Bau to integrate seamlessly with the sounds and rhythms of various ethnic sounds from around the world.

  Ms. Phương Linh (CANADA)

  Phuong Linh
  Phuong Linh

  Phương Linh is the first prize winner of the 2014 Golden Voice Competition in Canada.

Ms. Thành Lê (GERMANY)

23

Thành Lê is a virtuoso of the Vietnamese Zither.  She has given many successful concerts in Germany and Canada with her brother Phạm Đức Thành.  Thành Lê has appeared in several German Radio and Television programs.

Ms. Đăng Lan (Sydney AUSTRALIA)   

DL2Dang Lan is an accomplished musician and actress, having studied dan tranh, dan bau and also sinh tien. She has performed Cheo (Vietnamese opera) for television and stage appearances across Vietnam, USA, Australia, Canada and Noumea. Since coming to Australia in 1975, Dang Lan has appeared in documentaries and features for ABC and SBS television, as well as presenting radio and television programs.

Ms. Huỳnh Phi Thuyền & Phượng Ca Oslo (NORWAY)

PC Oslo
Phượng Ca Oslo

Found in 2000, Phượng Ca Oslo is directed by Professor Phuong Oanh of Phượng Ca Paris.  Currently there are more than 20 members majoring in đàn tranh, đàn sến, đàn bầu, đàn kìm and sáo.

Vietnamese Artists Union of Australia (AUSTRALIA)

Found in 1999, Vietnamese Artists Union of Australia has produced more than 40 productions and performed in most cities in Australia.  The following artists will be performing at the Gala Concert:

 • Actresses: Ngọc Hà & Ái Thanh   
 • Actors: Lê Trí & Thạch Vũ
 • Musicians: Thanh Xuân (Guitar cổ); Văn Bi (Đàn Sến); Thanh Phúc (Đàn Bầu)
Ngọc Hà
Ngọc Hà – Actress
Ái Thanh
Ái Thanh – Actress
Lê Trí
Lê Trí – Actor
Thạch Vũ
Thạch Vũ – Actor

Prof. Lan Nguyen & Lạc Việt  (Utah USA)

Lan Nguyen

Prof. Lan Nguyen taught at the Saigon Conservatory of Music from 1971 – 1975 and College of Theatrical Arts during 1975 – 1985.

Ms. Phuong My (Northern Virginia USA)

Phuong MyPhuong My attended the National Conservatory of Music in Saigon from 1970 to 1975 majoring in Singing and Vietnamese Zither.  She performed numerous times for Smithsonian Folk Life Festival and for Northern Virginia Vietnamese Community.
Phuong My is a founding member of Huong Xua Group with Professor Kim Oanh.  She is also the author of two books “The Vietnamese Cookbook” (2000) and “The Asian Diet” (2002) both published by Capital Books USA.

 • Back To Back Zithers – Dr. Ros Bandt, Kari, Le Kim Uyen (AUSTRALIA)

Kari, Kim, Ros
Kari, Kim, Ros

Back to Back Zithers are four distinguished solo composer-performers who enjoy sharing each other’s traditions and skills in the process of making new Australian music. Since 1988 they have combined their original ideas with musical thoughts from Vietnam, West Java, medieval France and Italy in new compositions which transcend the boundaries of East and West.

Kari is a musician and visual artist. She spent several years living a Sundanese life in West Java studying music and dance. She has performed in several multicultural ensembles and explored many musical landscapes. She has also played a key role in facilitating multicultural music in Australia. Her work has taken her from Indonesia to Greece, from the deserts of Australia to sails on the seas.

Ros Bandt is a composer, performer and sound sculptor. Her original music and sound sculptures have been widely appreciated in Europe, America and Australasia. She performs with the Early Music group La Romanesca as well as creating her own acoustic and electronic compositions which are recorded on the Move label. She was awarded the Don Banks fellowship for composition in 1991 and an Australian Research Fellowship in 1992.

Dr. Việt Hải & Hướng Việt Performing Arts Group (Seattle USA)

Viet Hai
Hai Viet Hong

Dr. Hai Viet Hong (Doctor of Acupuncture and Oriental Medicine) is the Founder and Executive Director of the Huong Viet Performing Arts Group. Dr. Hong studied Dan tranh and Vietnamese traditional music with Ong Duc Xuan, Kim Uyen, and Chinese music with professor Chang. He is the first Vietnamese person chosen to receive the Washington State Arts Commission Folkarts Award to teach Vietnamese music and arts from 2005-2008. Dr. Hong specializes in Vietnamese traditional instruments, brush painting, and Vietnamese calligraphy.

Hướng Việt

Đoàn Văn Nghệ Dân Tộc Hướng Việt

 • Ms. Diệu Trinh & Tre Việt (Toronto CANADA) 

Dieu Trinh
Dieu Trinh

Dieu Trinh’s passion for music began with the image of her dear father singing with a guitar in his hands on Hue’s radio programs when he as a soldier, back in the old days in Vietnam. Her dream came true when her father took her to a Dan Tranh’s class in Saigon. The love for music brought her to Ms Le Kim Uyen and she has been practicing & learning under Kim Uyen’s guidance ever since. Dieu Trinh had opportunities extending her dream through participating in the musical programs organized by Huong Viet group in Seattle, Vietnamese associations in Toronto, and most recently the Vietnamese Traditional Music World Festival.

Tre Viet 2
Tre Việt Toronto

Ms. Geraldine Balcazar (Sydney AUSTRALIA)

geraldine
Geraldine Balcazar

Geraldine Balcazar is a movement artist with particular interest in collaborating with visual and sound artists. Her movement practice is based on research of the body, its anatomy and building sensory performance work that is both resonant by the dancer and spectator.
 She has worked with Xavier Le Roy (France) in his new durational work presented by Kaldor Public Arts Projects Sydney; Tino Sehgal’s durational work at the Art Gallery of NSW (2014); Annalouise Paul’s world premier of Mother Tongue (2014).  Her movement art, collaborations, research and works continue to immerse and have been supported by Bundanon Trust – Artist in residency program (2014) and Imagine Platform since 2013.

Ms. Lê Phương (Sydney AUSTRALIA)

Le Phuong
Le Phuong

Lê Phương graduated with Bachelor of Music majoring in Đàn Tranh at the Saigon Conservatory of Music.  She was a music teacher at Nha Trang College.  Lê Phương has performed in major performing arts events in Bathurst and Sydney.

 Ms. Lê Kim Uyên (Toronto CANADA)

Ms. Le Kim Uyen
Ms. Le Kim Uyen

Lê Thi Kim (Kim Uyên) is a composer and virtuoso of Vietnamese traditional music on đàn Tranh. In 1984, she received the first prize for Excellent Đàn Tranh Performance. Throughout years studying đàn Tranh at the Vietnamese Conservatory of Music, Ms. Kim Uyên continuously ranked first in her class and graduated as a valedictorian. Upon her completion for master degree in music at Monash University, Australia, with a Women’s Scholarship, Ms. Kim Uyên actively performed and participated in many traditional musical programs across Asia, Australia, North America and Europe. She has produced six albums about đàn Tranh and Vietnamese traditional music, and appeared in numerous radio and television programs. Ms. Kim Uyên is also a member of many prestigious Vietnamese traditional music groups such as Phượng Ca, Tiếng Hát Quê Hương, Thiếu Nhi Lê Văn Khoa, Back to Back Zither, Hồng Lạc. She is now residing in Ontario, Canada. Currently, Ms. Kim Uyên is the founder of the Tre Việt group, the Festival for Vietnamese Traditional Music which started in 2011 and an adviser for several Performing Arts groups across North America and Europe.

Dr. Stephanie Nguyen  & Hương Xưa (Houston USA)

 • Phuong Sao
  Stephanie Nguyen

  Dr. Stephanie Nguyen (Nguyen Thi Hong Lan Phuong) is a member of the Hương Xưa group. Dr. Nguyen studied Đàn Tranh – Zither and Vietnamese traditional music with Le Kim Uyen and Sao Truc -Vietnamese Bamboo Flute with Tran Thanh Trung. Her passion of the Vietnamese traditional music since the age of 14 is unabated and highly commendable. She is the first Vietnamese Dan Tranh Winner of the 2015 Đại Hội Competition for the Amateurs. Dr. Nguyễn has also been an active member, a supportive sponsor for the Vietnamese Traditional Music World Festival.

  Mr. Nguyễn Đăng Thảo (Adelaide AUSTRALIA)

  Dang Thao
  Dang Thao

  Nguyễn Đăng Thảo is an accomplished musician and composer who has performed extensively in Australia.   He graduated from Vietnam National Conservatory of Music majoring in Vietnamese Zither and Classical Guitar (1971).   He completed a Graduate Diploma in Music at the Elder Conservatorium in 1993.  Đăng Thảo also lectures in Vietnamese music at the University of Adelaide.  He has recorded with the ABC Radio and SBS Television.

  Ms. Ros Hewton (Australia) 

  Ros Hewton is a Music teacher. She has played piano since childhood, and has been interested in music of other cultures for many years, in particular, Vietnam. She has accompanied Dang Thao Nguyen on keyboard since 1983. Together, they have performed together at many venues in South Australia schools, folk festivals and Adelaide University. Ros has a Graduate Diploma in Intercultural Music studies from Adelaide University.

Dang Thao Ensemble
Dang Thao Ensemble

From Left: Đăng Thảo Nguyễn (Vietnamese Zither, Monochord, Bamboo Flute, Guitar & Voice); Ros Hewton (Keyboard), Kim Trần (Coins Clappers); Tom Võ (Battle Drum)

Golden Bamboo Ensemble (Sydney AUSTRALIA)

IMG_2285
Golden Bamboo Ensemble. From left: Le Phuong, Phong Phu, Minh Ha

The Golden Bamboo is the foremost Vietnamese traditional music ensemble in Sydney.   Found in February 2015 by Minh Ha with two members Le Phuong and Phong Phu, the Golden Bamboo has given many successful performances in New South Wales.

Ms. Thu Hiền Ngô (Canberra AUSTRALIA) 

Thu HienThu Hien Ngo started to play Đàn tranh for her own pleasure. After practicing for many years, she won the Silver Prize in the 1994 National Competition of Đàn tranh Young Talents. Since then, she has really fallen in love with this beautiful intricate instrument, and has performed for many occasions and events in Vietnam and Australia.

Ms. Xuân Linh (Canberra AUSTRALIA)

dancaviet_nhip-xuan-thon-thuc-trong-tieng-hat-nha-tro-van-trinh-1Xuan Linh plays dan tranh as an amateur. Dan tranh and dan nguyet are Linh’s favourite Vietnamese instruments. Linh plays dan tranh occasionally in Australia.

Ms. Pham Anh Linh & Hoài Hương Group (Sydney AUSTRALIA)

ALMs. Anh Linh commenced her music studies at the Saigon Conservatory of Music in the Vocal Department in the early 70s.  She also studied Dan Tranh and Dan Bau in private courses with professors Nguyễn Hữu Ba, Phạm Thúy Hoan, Phạm Văn Nghi, Ngọc Lan and Kim Hiền.  Coming to Australia in 1986, she has performed on many occasions in the Vietnamese community and in multicultural events. Anh Linh is a teacher at the Vietnamese Traditional Music School in Sydney and the Founder of the Hoai Huong Group (Nostalgia) in 2011. Graduated from the University of Sydney, she has worked as a social worker in various NSW Government Departments.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s